skip to Main Content
Oogstmoment Silphie

Door de droge zomer dit jaar, zijn boeren al eerder begonnen aan de maïs oogst. Het oogst moment is dan ook altijd afhankelijk van het weer. Maar wanneer moet normaliter Silphie van het land?

Silphie kun je pas oogsten vanaf het tweede jaar, omdat in het eerste jaar Silphie net tot kniehoogte komt, te vergelijken met een krop sla. In het eerste jaar is het wel mogelijk Silphie in combinatie met maïs te telen, zodat je in het begin nog opbrengst van de maïs oogst hebt.

Het oogst moment van Silphie (vanaf het tweede jaar) is afhankelijk van je doel. Silphie is een multifunctioneel gewas en dus op verschillende manieren toe te passen. De populairste toepassingen zijn ruwvoer, biogas en vezels (o.a. voor verpakkingen en bouwmaterialen).

Normaal gesproken oogst je de Silphie, eind september omdat dan de maximale biomassa aanwezig is. Zodra de vorst komt, dan sterven de bovengrondse planten volledig af.

Oogstmoment op basis van doel:

  • Ruwvoer: kan 2x per jaar worden geoogst in juni/juli en september, hierdoor jongere en versere materie. Echter is de totale opbrengst van 1x oogsten in het najaar hoger, met als voordeel meer structuur in de kuil.
  • Biogas: in september meeste energie in de plant
  • Vezels: in oktober meeste vezels in de plant

Hakselen van Silphie kan op dezelfde manier als dat van maïs.

Silphie oogst kemperbek

Heeft u vragen betreft het oogst moment van Silphie? Neem dan contact met ons op.

Back To Top