skip to Main Content

Ruwvoer

Het energie niveau van Silphie is ongeveer 6.5 MJ/Ha.  Silphie trekt in de herfst energie naar de wortels, dus vóór deze periode oogsten zou de energie resultaten sterk bevorderen. Logisch uiteraard, want het is een permanente cultuur.
De energie van de geoogste Silphie is met zijn hoge vezelgehalte een ideale toevoeging aan de silage mais. Het gewas kan gewoon mee gehakseld worden met een conventionele hakselaar. Eventueel akkerranden Silphie passen zeer goed in dit plaatje.

Silphie Oogst Kemperbek
Silphie Zaaimachine Op Land
Trekker Hakselaar Silphie
Kuil Met Silphie

Silphie aanbouwen

Het eerste jaar kan Silphie in combinatie met maïs worden geteeld. De maïs zorgt voor de onkruid onderdrukking waarbij de Silphie het eerste jaar niet veel hoger wordt dan kniehoogte. Op deze manier heeft de landbouwer het eerste jaar nog opbrengst van de maïs. Vanaf het tweede jaar en later kunt u uitgaan van 14 tDS oplopend tot 22 tDS per Ha.

U hoeft Silphie maar één keer te zaaien en daarna kunt u meerdere jaren oogsten. Dit bespaart tijd en brandstof.

Silphie oogsten

Na de oogst groeit de Silphie-plant vanuit de wortelstokken opnieuw uit, echter zonder het vormen van stengels. De hergroei bouwt hiermee eerst een levende en daarna een dode mulch op, totdat het gaat vriezen.  Vervolgens groeit Silphie in het voorjaar vanaf april weer verder tot een hoogte van meer dan 3 meter. In de zomer bloeit de plant bijna twee maanden lang. Precies na het bloeiseizoen van de tulpen in Nederland. Ideaal voor de Nederlandse bijen. Eind augustus/ begin september is de oogst van Silphie, op dezelfde manier als maïs. Silphie laat zich bovendien gemakkelijk inkuilen. Dus geen extra kosten voor aanschaf nieuwe machines.

Silphie óók als veevoer!

  • Met 6.5 Mj goede toevoeging als Ruwvoer;
  • Veel vezels, goed te gebruiken bij jongvee;
  • Goede silage eigenschappen;
  • Oogsten conventioneel;
  • +/-28% Droge stof.
  • Besparing 4 gangen landbewerkingskosten!

Een akkerrand met opbrengst!

Bent u als landbouwer op zoek naar een geschikt plek voor uw Silphie veld? Silphie is ook in te zetten als akkerrand! Dit is praktisch en zeer functioneel gezien u Silphie in de herfst mee kan oogsten met de rest van het gewas. De biomassa kunt u gebruiken en afzetten via de ruwvoer, biogas of vezel afzetkanalen. De rand hoeft u maar één keer in te zaaien en te bewerken, dat scheelt jaarlijkse kosten. In het ideale geval is na het aanbouw jaar geen onkruidbestrijding meer nodig. Als meerjarige teelt worden voedingsstoffen ook tijdens de winter in de wortel gehouden. Dus is er geen uitspoeling van voedingsstoffen naar het grondwater. Ideaal langs waterlopen. Bovendien een interessante oplossing voor waterwingebieden. 

Back To Top